torsdag 4 december 2008

BODIES - The Human Body As Never Seen Before


Mitt och Erikas lilla äventyr bar hän till Köpenhamn och Bodies-utställningenH. C. Andersen SlottetRådhusplatsen.

Vi åkte vidare från Lund ner över sundet till vackra Köpenhamn. Det första man möttes av var ett julupplyst Tivoli, hur fint som helst!

Det var lätt att hitta till Rådhusplatsen, mycket på grund att jag hade Erika med mig! När vi väl kom in var det kö och vi fick beskedet att ingen kunde komma in på en halvtimme-timme. Så vi gick ut i snöregnsslasket och tittade runt i lite butiker, bland annat Marimekko som fanns i en galleria i närheten.

Efter en halvtimma gick vi tillbaka, då var det inte så mycket kö. Men vi fick ändå beskedet att det kunde dröja en stund innan vi kunde gå in. Det fick bara vara max 300 pers inne åt gången. Det säger en del om utställningsen storlek och popularitet. Den har trots allt funnits i Köpenhamn sen april i våras.

Så småning om kom vi iallafall in. Och det var en upplevelse, verkligen! Väldigt intressant och fascinerande! Det var värt varenda krona. Studentpriset var 120 danska kronor.

Utställningen är amerikansk och Köpenhamn är den enda staden i Norden som kommer att visa den. BODIES presenterar riktiga människokroppar som bevarats genom den banbrytande precessen Polymer Preservation. Det var en lite märklig känsla att veta att det man tittade på var riktiga människor. Men det var inte obehagligt, det var alldeles för spännande för att man skulle hinna känna nåt obehag. Vissa bitar var till och med riktigt vackra och konstnärliga, tänk att vi ser ut så inuti! Vi är små konstverk allihop!

Erika och jag passade på att repetera alla muskler, nerver och ben som vi lärt oss på anatomin. Detta slog kolans laborationer med hästlängder, det var fantastiskt att få se detta på riktigt. Vi måste berätta om detta för klassen och anatomi-Eva!

Här är några intressanta saker som vi lärde oss (eller ja, som var kul att veta);
* 6 stycken muskler krävs för att röra ögonen. Nio stycken muskler krävs för att röra en arm. sexton stycken muskler krävs för att göra en ansiktsrörelse som uttrycker en känsla.
* När man sitter använder man mindre än 10 % av muskelstryrkan i armar och ben.
* Om alla muskler i kroppen hade samarbetat hade man kunnat lyfta tio ton.
* Nerver skapar elektriska impulser som kan uppnå över 430 km/h.
* Vi gäspar inte för att vår hjärna behöver syre som man först trodde. Forskare vet faktiskt inte varför man gäspar.
* Alla våra blodkärl i kroppen, stora som små, är tillsammans över 160 000 km långa.
* Hjärtat slår omkring tre miljarder gånger under en livstid och pumpar över 200 miljoner liter blod.
* Ett palet cigaretter förkortar livet med tre timmar och fyrtio minuter.
* To digest:
- Ingest.
- Chew 10-30 times.
- Swallow 4-8 seconds
- Churn 2-4 hours
- Absorb 3-5 hours
- Compact 10 hours to several days
- Eliminate
(all inrormation stod på danska eller engelska. Tyckte detta lät bättre oöversatt.)

Emil, this one made me think of you;
* Studies have shown that eating beakfast can improve your memory. Mom was right all along.

Jag rekommenderar verkligen denna utställningen! Men skynda på, den flyttar vidare den 4 januari.

Ta gärna en titt på hemsidan: www.bodiescopenhagen.dk



På vägen hem hoppade vi av tåget på Kastrup, Köpenhamns flygplats. Erika har pratat om Starbucks sen första dagen vi träffade varandra. Och det fanns tydligen på Kastrup. Vilka goda kakor och annat dom verkade ha! Jag som fattig student unnade mig dock ingen av dessa. Det vara bara Erika som köpte sitt efterlängtade kaffe. För 59 spänn!
Sen åkte vi vidare över bron och hoppade av i Malmö denna gången för att äta. Det blev min bästa "Angus Bacon and Cheese" på Burger King på stationen. Därefter bar det vidare av hem till K-town i snörusket.

Inga kommentarer: